Hello from the other side

Indrømmet. Jeg har ladet jer hænge. Dem af jer, der måtte være tilbage. I snart et år. Det er ret lang tid. Det har egentlig ikke været et superaktivt valg, men mere noget med dage, der har ædt hinanden og motivation, der falmede. Dernæst blev jeg ramt af bloggerlede og SoMe-foragt uden helt at kunne pege på én specifik årsag. Jeg kunne vælge at unfollowe alt i den retning (hvilket umiddelbart havde været det mest voksne at gøre), men alligevel blev jeg ved at lade mig irritere af (manglende) #reklame og Lunarway og Daniel Fucking Wellington. Jeg blev ved at lade mig trætte af klima- og miljøprædiken fra mennesker, der gladeligt smækker røven i et flysæde 14 gange om året for eksempelvis at promovere modebranchens overforbrug. Jeg væmmedes ligeså stille ved hele kulturen. Selviscenesættelsen. Reklamesøjlerne. Jeg manglede distance.

Grænserne bliver for mærkelige og diffuse, når de såkaldte internetvenner ubemærket skubber flyers, brochurer og rabatkuponer ind i hver en lomme, der måtte stå åben. Når omdrejningspunktet for det hele bliver forbrug og gerne mere af det. Når mennesker lever af at påvirke andre mennesker til materialisme og charterferier. Jeg blev mæt. Og mens jeg forsøgte at slukke for diverse kanaler, slukkede jeg åbenbart også min egen. Men nu er jeg her. Hvad det bliver til, ved jeg ikke, for min ambivalens består lidt i, at jeg holder uendeligt meget af at skrive om alt og ingenting, men samtidig er jeg i tvivl om, hvorvidt en blog er det rigtige format for mig. Jeg vil lige skynde mig at tilføje, at der selvfølgelig stadig findes kroge af blogverdenen, jeg holder utroligt meget af. Velreflekterede, velformulerede (oftest) kvinder, der har andet og mere end Verisures alarmsystem på hjerte. Og dem er jeg så småt ved at finde tilbage til; de druknede ligesom bare i larmen fra de andre kroge, som jeg ikke fik luget ordentligt ud i. Men nu vi er ved det, kan jeg jo passende fortsætte i det navlepilleriske spor og prøve at ridse 2019 op.

Det virker uoverkommeligt at skulle koge det sidste års tid ned til et enkelt blogindlæg, men jeg skal forsøge at male med den brede pensel. De af jer, der følger med på Instagram (@dittekirk), vil muligvis være (en lille slags) opdateret, men tillad mig lige at opsummere alligevel.

Kort før 2018 rendte ud, fandt jeg ud af, at der var flyttet en mikroskopisk person ind i min mave. Den mikroskopiske person flyttede ud medio august efter 56 minutter på en fødestue, og jeg er således mor til intet mindre end tre. Mit køn er fortsat stærkt underrepræsenteret herhjemme, da vi har fået (endnu) en dejlig lillebror. Jeg hverken kan eller vil koge en masse indlæg på afsløringen af hans navn. Det er et lillebitte navn med en enkelt stavelse, som alligevel er fyldt med styrke og pondus. Eller, det synes vi, om ikke andet. Og så deler han navn med intet mindre end tre af sine tipoldefædre. Lillebror hedder Jens, og han bevæger sig med hastige skridt mod 3 stærke måneder. Udover det sædvanlige opstartsknas med maven går det godt. Hans storebrødre (på nu 9 og 4 år…) er pissesøde og gode ved ham, og Frede aer ham dagligt på hovedet med kærlighed i øjnene og ordene “lille, lille Jennert”. Så kælenavne har han også. Hans far ynder af uvisse årsager at kalde ham Jønix i tide og utide, men kælenavnstendensen herhjemme er generelt virkelig sær og under konstant udvikling i mange mystiske retninger, og det kører pt. bedre, end da Mikkel et par gange kom til at kalde ham Jønke. Marius kigger på Jens med store øjne og siger ting som “nogle gange får jeg altså bare sådan lyst til at holde ham”. Så det går vist, som det skal. Og bedre end det.

Noget af det sidste, jeg fortalte herinde, var noget om at overleve matematik B og starte på psykologistudiet. Og jeg gjorde begge dele. Og så blev jeg i tvivl. Dels fordi det ramlede sammen med min stressperiode, dels fordi jeg mærkede ordentligt efter. Hvilket jeg troede, jeg allerede havde gjort. Min mor satte også nogle ord på. Hun nævnte, at jeg kun talte om uddannelsen i psykologi med henblik på, at “så kunne jeg jo bare skrive fagbøger om emnet, når jeg var færdig”. Og det kunne jeg måske. For jeg synes, psykologi er et vanvittigt spændende felt, men jeg har ikke lyst til at arbejde som klinisk psykolog. Jeg har lyst til at lære teorierne og læse forskningen bag, men jeg er ikke gearet til arbejdet, der følger efter. Så kunne jeg måske blive forsker, men det er heller ikke noget, der trækker voldsomt i mig. Jeg blev ved med at vende tilbage til “noget med at skrive”, og pludselig virkede det omsonst at bruge fem år på en uddannelse bare for (måske) “at skrive om emnet”.

Det gik op for mig, at jeg havde stirret mig blind på universitetet som eneste mulighed. At mine egne forventninger og ambitioner var gået i forvejen og havde glemt at spørge mig til råds. Måske i ligeså høj grad mine forventninger til, hvad andre forventede af mig. Med den såkaldte hurtigstartsbonus måtte jeg søge ind på universitetet med et gennemsnit på 12, så “jeg kunne jo læse lige det, jeg ville”. Jeg kunne “passe godt ind på jura”, eller jeg kunne “nemt læse medicin”. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at folk har ment det allerbedste med det, og at deres forventninger til mig mest har eksisteret i mit eget hoved.

Så jeg stoppede op og mærkede efter. Igen. Min mor kommenterede på, hvordan jeg lyste op, hver gang jeg berettede om et restaureringsprojekt af en gammel stol, jeg havde gang i. Jeg tænkte, det lød lidt fjollet sådan at gå og blive begejstret for at pille søm ud af et gammelt møbel, men så tænkte jeg lidt mere. Jeg mangler kreativitet på universitetet. Jeg mangler flere ord og mere udfoldelse og mindre teori. Jeg orker ganske enkelt ikke mere ‘klassisk’ skolegang. Slet ikke hvis jeg dybest set ikke brænder for det konkrete arbejde, uddannelsen i stor grad lægger op til. Og det var en voldsomt befriende følelse at erkende netop dét, selvom det måske lyder håbløst ikke bare at have regnet den ud noget før. Det var en ganske speciel oplevelse, at det fremtidige selvbillede, jeg havde fået malet over en temmelig lang årrække, pludseligt skulle kasseres og erstattes med et blankt lærred.

Så nu står jeg her. På barsel. Jeg vender næppe tilbage til psykologistudiet. Eller universitetet. Hvad skal der så blive af mig? Jeg ved det ikke. Endnu. Jeg har leget med idéen om at blive møbelsnedker. Indtil jeg blev opmærksom på, det nok ikke er et erhverv for en diskusprolapset type som mig. Jeg er nødt til at beskæftige mig med noget, der ikke er opslidende for min ryg. Noget med ord. Noget med at tegne. At male. Designe, fremstille. Jeg ved, jeg herinde før har nævnt følelsen af ikke at kunne finde én specifik arbejdstitel, som jeg føler, jeg hører hjemme i. Så nu tænker jeg om muligt endnu flere tanker end før. Kan jeg lave noget, folk kan bruge? Kan jeg korrekturlæse eller oversætte eller forfatte eller fremstille? Kan man leve af det? Bør jeg uddanne mig i en form for grafisk design, så jeg er bedre rustet på det visuelle/digitale plan til at kaste mig ud i en form for kommunikationsbranche? Så. Mange. Spørgsmål. Jeg har forhåbentlig et godt års tid endnu til at finde en form for svar.

Udover uddannelsesspektaklet har jeg været involveret i en form for Instagramspektakel. Jeg kaldte et par småsuspekte foretagender ud i mine stories og stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor mange influencers valgte at reklamere helt ukritisk for den slags. Det spredte ringe i vandet af en art, jeg aldrig havde forudset, og pludselig sad jeg som gæst i Shitstorm på P1. Heldigvis ikke som the bad guy, men for at tale om al den røre, der løbende opstod i Influencernes Rige som led i en spirende udvikling af den almene forbrugers kritiske sans. Nogle uger senere var Kontant på DR1 på en sag om blandt andet det ætsende tandblegningsmiddel, (der viste sig at indeholde 75 gange så meget brintoverilte som den tilladte mængde,) og som adskillige store profiler havde reklameret for. Det havde jeg ingen indblanding i, men lavinen rullede igen i digitale Danmark, og min indbakke på Instagram har været rødglødende. På den gode måde. Af kampklare mennesker, der følte sig ført bag lyset, af hep, af skulderklap, af god energi. Jeg har længe ligget ret stabilt på omkring 800 følgere, men drypvist kom omkring 3.000(!) nye mennesker til min profil i kølvandet på postyret om de her tendenser. Det var (og er) en meget overvældende oplevelse, især at en række af mine stories blev set af over 17.000 mennesker. Det er (for mig) uhåndgribeligt mange. Folk er heldigvis enormt søde, men samtidig er det forbundet med en vis ambivalens, for jeg føler, der er angstprovokerende mange øjne, der kigger med. Hvis man er interesseret i at se, what all the fuss is about, har jeg gemt omtalte stories i de små højdepunktsbobler på min Instagramprofil. Det er en fordel af se boblerne fra højre mod venstre, da de så følger ‘sagernes udvikling’ kronologisk. (Den allerlængst til højre er en gammel sag og kan springes over.)

Jeg vil lige runde af med (ja, det blev lidt langt) at konstatere, at jeg går i en form for tænkeboks med henblik på mit støvede hjørne af internettet her. Jeg har savnet og manglet at skrive, men jeg har ikke som sådan savnet selve bloggerverdenen pakket ind i (sponsoreret) kransekage og kindkys. Hvis det overhovedet giver mening. Der skal i hvert fald ske noget andet med bloggen, hvis den fortsætter. Nyt (domæne)navn og noget redesign af en art. Hvis I ligger inde med gode forslag til noget af det, så tager jeg hjerteligt imod dem i kommentarfeltet. Eller på Instagram, hvis man er mere til den slags.

Jeg håber, I har det godt <3

8 kommentarer

 1. Sofie

  Jaaa Ditte! Dejligt at høre fra dig og tillykke med Jens!

  Jeg håber sådan at du kommer til at blogge igen, og selvom du godt ved det, vil jeg bare pippe om, at man jo selv bestemmer om man vil arbejde kommercielt med sin blog – eller ikke. Jeg følger meget få kommercielle bloggere men til gengæld en del af de andre?

  • Dejligt du er her og tusind tak!
   Du har fuldstændigt rent. Den store kommercielle kanon bliver jeg nok aldrig. Jeg skulle bare liiige have det hele lidt på afstand – og det drejer sig i virkeligheden i langt større grad om Instagram end selve ‘Blogland’ for mig.

   Dejligt at ‘vende tilbage’, når det er med den modtagelse ♥️

 2. Nina Winther Madsen

  Yay, dejligt at læse lidt med her igen ?
  Jeg vil glæde mig meget, hvis du finder en måde at føre dine skriverier videre på?

 3. Jeg elsker dig! Stadig! Og dine fantastiske skriv! Om både det ene og det andet (som f.eks. skodvirksomheder der snyder almindelige dødelige til at købe eBay-ting…)
  Nå, men i forhold til din fremtid. Så forstår jeg dig alt for godt. Du virker også til at ville alting på én gang – eller i hvert fald mange ting, som er svært lige at gennemskue, hvordan man skal få til at hænge sammen til en levevej.

  Det eneste jeg kan anbefale er: gør det. Lad være at tænke så meget over hvor du ender, men start med at gøre det du har lyst til! Lige nu og her. Fuck penge. De kommer lige pludseligt.

  Ses i cyberspace! Og hvis jeg engang nærmer mig dine kanter – så kigger jeg sgu’ forbi!

  / sisselsolsort.dk

  • Årh, TAK, Sissel!! Jeg elsker, du stadig er her ♥️
   Det lyder som et godt råd. Der er sgu nok i virkeligheden ikke andet for end at gøre det – gøre noget. Jeg øver mig kraftigt på ikke at overtænke tingene. Det skal nok blive godt. Skal!

   Du skal være så velkommen ?

 4. Anne

  Hej Ditte
  Jeg er først for nyligt blevet opmærksom på dig og din blog – igennem Jodel, som jeg elsker at hade.

  Nu har jeg siddet og læst lidt i dit arkiv (jeg burde egentlig passe mit arbejde, but what can you do?), og du skriver godt. Som i rigtig godt.

  Det får du formentlig ofte at vide, MEN jeg vil vove at påstå, at det vejer mere, når det kommer fra mig.

  Og hvorfor så det?
  Jo, det skal jeg sige dig, jeg er nemlig journalist og cand.mag i overbevisende kommunikation aka retorik.
  Og nu kommer vi så til mit egentlige ærinde. Hvis du stadig går rundt og er i tvivl om, hvordan du skal få afløb for din smag for ord og øvrige kreativitet, vil jeg opfordre dig til at kigge i retning af journalistik eller retorik.

  Jeg har selv været forbi et teori-tungt studie, før jeg gav efter og forfulgte min egentlig passion – nemlig at udtrykke mig gennem ord. Siden har jeg også fået smag for at lave korte dokumentarfilm, podcasts og andet, der formidler.

  Så for at gøre det kort: Undersøg muligheden for at tage en formidler uddannelse. Du har uden for enhver tvivl, hvad der skal til, og du har mulighed for at afsøge andre outlets for din kreativitet.

  (PS. Jeg har også en forkærlighed for restaurering af gamle møbler, keramik og andre obskure projekter i den retning.)

  Bedste hilsner
  Anne

  • Ditte K

   Hej Anne
   Først og fremmest tusind, tusind tak for din besked og dine pæne ord.
   Det betyder uendeligt meget for mig.

   Jeg har siden folkeskolen været ret overbevist om, at jeg skulle ad den journalistiske vej.
   Desværre ændrede min tid i studiepraktik på universitetet lidt den overbevisning – nok især pga. fortællingerne om, at det krævede rundsave på albuerne, og at man bestemt ikke skulle vælge det studie, hvis man foretrak at arbejde selv, da de ikke lavede andet end gruppearbejde, og studiet var ekstraordinært socialt. Jeg har egentlig altid gerne villet på Journalisthøjskolen, men med børn og den slags har det ikke været oplagt for mig at flytte landsdel.
   Måske der findes andet derude, jeg kan gå i krig med. Det skal jeg helt sikkert få undersøgt. Generelt holder jeg meget af formidling, og jeg ville også synes, et medie som podcast, som du nævner, ville være enormt spændende at arbejde med.

   Gamle møbler, keramik og andre obskure projekter skal der selvfølgelig også være plads til. Jeg skal nok bare lige finde ud af, hvilke blandingsforhold der fungerer bedst. Igen mange tak for din besked. <3

   Kh. Ditte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *