To Facebook or not to Facebook

Facebookmeme

Jeg har det efterhånden ret så ambivalent med det forskruede, sociale medie. Som blogger bør man ganskevist knuselske alle de muligheder for spalteplads og selvpromovering, cyberspace gemmer på, men jeg kan mærke, at jeg trækker mig mere og mere fra Mark Zuckerbergs ganske gode forretning. Jeg bliver så træt, så træt. Hvor ironisk det end kan forekomme at forsøge sig som blogger, når man samtidig krummer tæer over folks vanvittige eksponering af eget liv på Facebook, så er det altså det, jeg gør. Jeg synes, det er et noget så hyggeligt påfund og en skidegod idé, at man kan keep’e in touch med slægtninge og venner kloden over. Hvis folk lige gider slappe lidt af og bruge det med måde.

Der er særligt 3 ting, der giver mig voldsomme ticks:

– Folk der deler fucking alting. ALT! Lige fra maden, de har i munden, og hvordan deres barndom udspillede sig, til hjerteskærende break-ups og sugeevnen i deres hygiejnebind. Jeg har sågar oplevet folk, der har tjekket ind på fødegangen imellem veerne. Overlad nu lidt til fantasien eller fortæl det face to face til nogen, du kender.

– Kryptiske opdateringer. ‘I ved, hvem I er’ eller ‘Jeg er ved at dø, skriv en privatbesked hvis I vil høre nærmere’. Hvad fanden er det for en halv og dårlig teaser til en formentlig uinteressant historie? Det ville se bedre ud, hvis folk skrev ‘Hej. Jeg har brug for opmærksomhed. Send venligst lidt min vej’. Så ved man sgu da, hvad man har at arbejde med.

– Folk som polerer glansbillederne så meget, at de skærer i øjnene. Jeg har efterhånden stiftet bekendtskab med en håndfuld liv, hvor virkeligheden på ingen måde stemmer overens med det, der bliver delt på Facebook. Altså på ingen måde. I’m all about the happiness, men ikke den slags, hvor det så tydeligt er opsat. Jeg opfordrer ikke til at dele depressioner og mundlort i ét væk (apropos mundlort…), men det er okay, at livet ikke er fyldt med regnbuer og enhjørninger døgnet rundt (men egentlig fedt, hvis det var!). Del endelig en masse glæde, men læg dig i fosterstilling og tag Ben&Jerry’s med i seng, når din kæreste er en idiot, i stedet for at uploade et billede af ham med teksten ‘Elsker dig forevigt’.

Jeg ved godt, det er en brøkdel, der bruger Facebook på ovenstående måde. Men jeg mener generelt, at det er en ærgerlig udvikling, at så lidt bliver gemt til privatlivet eller snakken med veninderne. Det kan gøre et eller andet ved samværet i det rigtige liv, dels fordi Facebook tjekkes sideløbende ved et fysisk visit, dels fordi det, man havde i sinde at fortælle sin veninde, er noget, hun allerede har hørt gennem sladderkællingen numero uno. Søndags-galde hermed videregivet! Håber, I kan holde til det.

Har I andre ting, der irriterer livet ud af jer på Facebook?

18 kommentarer

 1. Anna

  Kan nikke genkendende til dem alle 3. Især den første – jeg havde sågar en bekendt, der skrev at hun var syg, og i kommentarerne nedenunder kunne man så læse om hendes mylderbæ og hyppigheden heraf. Too much?

  • Ditte K

   Ja, der bør man måske overveje, hvem der i virkeligheden har gavn af den information!

 2. Pernille

  Uuuh! Den du beskrev med: “oh ak og ve, jeg har det så dårligt, skriv en besked hvis du vil vide mere” agtigt! For helvede og andre ukvemsord, hvor jeg hader de typer! Det er ikke pænt at sige, men det er lige før jeg kommer til at hade personerne bag. Det går lige i min irritationskanal!
  Samtidig hader jeg når folk uploader 700.000 billeder af deres børn (classic!). Ét engang imellem er fint, men det andet er over the top!
  Jeg hader også offentlige kærlighedserklæringer (her snakker vi facebook!). Tag det over sms, privatbesked osv. Jeg blokerer jer og gider ikke at glo på!

  Ja, undskyld – men nu fik jeg også luft :-D

  • Ditte K

   Det er godt at få luft – og det er du velkommen til her! ;-) Jeg er heller ikke fan af 45 børnebilleder om dagen. Et par stykker kan jeg snildt klare, men det andet er virkelig voldsomt. Tilmed kender jeg folk, som bor sammen OG har børn sammen, som alligevel hver anden dag (virkelig, hver anden dag!) poster kærlighedserklæringer og hjemmelavede digte på hinandens vægge. De sidder lige ved siden af hinanden. SIG det dog i stedet for!

 3. Stine

  Ahh – er vild med din nr. 2 og den efterfølgende kommentar om at man da skal kalde en spade for en spade. Der er også forskel på klynk – for synes egentlig det kan være fint nok når folk skriver “Shit en lortenat – babybilligt til salg” eller “Fuck jeg hader eksamener”. Der er mere den der “se mig – hav ondt af mig, men jeg vil ikke fortælle hvorfor”, som kan sætte mit pis i kog.

  Lidt falsk selviscenesættelse kan jeg egentlig godt leve med, men er meget enig og også det der står i de yderligere kommentarer. Jeg havde haft en FB-profil i 5 år inden jeg tillod min kæreste på min venneliste, så det der tuttenutte har der vist ikke været så meget af. Selvom der da har sneget sig opdateringer ind, som omhandler min kæreste, en årsdag eller lignende og enkelte links delt på hans væg fremfor i en PB.

  Men du får nu heller ikke mange chancer på min FB. Hvis du er en del a min daglige omgangskreds har du en rimelig lang lunte, men er du en gammel efterskolekammerat som begynder poste FOR mange babybilleder eller intetsigende status, så gør jeg ind og markerer at jeg ikke længere vil følge dig.

  Jeg var i mange år, sådan en som ikke rigtig brugte FB og som gik glip af begivenheder fordi de stod derinde. NU er jeg storforbruger og online alt for meget. Jeg har lovet med selv at det skal stoppe snart. Altså FB kan mange gode ting, så det er ikke brugen af FB som skal stoppe, men den der hjerndedøde “lige at tjekke” 20 min efter jeg var der sidst som skal stoppe.

  • Ditte K

   Er også enig i alt det, du siger. Man skal ikke lægge bånd på sig selv. Hell, jeg kan også finde på at markere en årsdag, at min kæreste er blevet optaget på sit studie eller noget i den retning. Det er mere den dér med “alt med måde”. Måske nærmere “lidt men godt”.

 4. Cecilia

  Jeg kunne ikke være mere enig i alle tre punkter. Det pæne glansbillede der tegnes der inde kan virkelig blive for meget. Ruller tit øjne, af dem der lægger de smukkeste billeder ind af dem selv, og så kommer der et hav af beskeder (piger i de fleste tilfælde) i stilen “Smukkeste mus i hele verden” hvorefter hende med billedet, kommentere “Du selv den smukkeste skat”.!!!! Har ikke noget imod at man roser hinanden og har profilbilleder hvor man IKKE ligefrem har morgenhår, men de der overdrevent kvalmende kommentarer kan tit få mig til at rulle med øjnene. Haha lyder næsten som en sur bedstemor, på trods af jeg kun er 20, men der er altså en del ting ved Facebook, der kan få hende frem ;)

  Alligevel er det nu meget rart med Facebook, da kontakten til veninder osv. kan holdes.
  Åh altså det dilemma med teknologien ;)

 5. Caroline

  Åh ja. Jeg kender en pige, hvis liv er lige så ordinært og almindeligt som alle andres. Men i følge hendes facebook, får hun hele tiden blomster tilsendt på sit arbejde eller for “at være verdens bedste nabo” har altid bagt boller, eller har lige været ude og løbe riiiigtig langt, hvorefter hun har spist noget low carb mad eller noget skyr, eller har været til model shooting eller VIP fester. Sjovt nok aldrig akkompagneret af andet end selfies. Måske fordi hun arbejder som lærervikar, ser ordinær ud, og ikke kunne drømme om at løbe en tur.. Jeg kan ærlig talt ikke regne ud hvem hun prøver at narre, men jeg tror mest jeg har besluttet, at jeg egentlig har ondt af hende, for det må da bunde i en voldsom usikkerhed, at skulle opfinde sådan en identitet.

  • Ditte K

   Ja, der må man næsten over i den anden grøft, hvor det egentlig bare er synd for hende. Hun må jo have det ad helvedes til.

 6. Sidse

  Jeg keder virkelig godt følelsen og samtidig hader jeg mig selv for at tjekke dagligt alligevel. Jeg har ihvertfald mange tanker om for og imod den tidsrøver og de ligegyldige ting man hører om folks liv…

  • Ditte K

   Jeg bliver efterhånden så irriteret, at jeg vælger det fra. Tror, jeg bruger 5-6 minutter derinde dagligt… Så nogen gavnlig effekt har mundlortet til trods ;-)

 7. Det jeg egentlig har det sværest med er dem der konsekvent deler alle de der klamme videoer der florer. Jeg synes det er SÅ træls, når jeg uforvarende scroller over en, og et eller andet jeg egentlig ikke har lyst til at se begynder at rulle! Efter jeg har lavet facebook side til min blog er det egentlig mest den jeg bruger :)

  • Ditte K

   JA! Dem havde jeg helt glemt. Og folk der mener, de redder udsultede børn i Afrika, ved at give et ‘like’. Og Facebooks nyere tiltag med film, der selv går igang med at afspille, er noget satan har opfundet!

 8. TineJ

  Haha… Det værste (og for tiden nok egentlig også det sjoveste) er da, når folk først uploader et profilbillede, for derefter at redigere i det (fjerne sorte rander, rynker, bumser og lign.) for så at gemme det som nyt profilbillede!!! Haha… Seriøst! Det er da for sjovt!! Vupti… Så kan man alligevel se bag facaden ;)

  • Ditte K

   Det har jeg ikke oplevet endnu! Kun den redigerede udgave… Har sågar set én, som laver laaaaange øjenvipper og hvide tænder med en app, og når pigerne spørger, hvor hun får lavet øjenvipper, svarer hun, at de er ægte ;-)

 9. Johne171

  I like this weblog very much so much good info. It’s a poor sort of memory that only works backward. by Lewis Carroll. dbbeeckbgdab

 10. Johnb703

  I am so grateful for your blog article.Really thank you! Fantastic. fbegkekgkadb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *