Ammetøj: The struggle is real

Da jeg sidst på vinteren gik og drømte om min (på daværende tidspunkt forsvundne) talje iført sommerkjoler og den slags, havde jeg på ingen måde realistiske briller på.

Henover graviditeten blev min krop vært for ca. 21 kilo udover det sædvanlige, og jeg har heldigvis fået smidt de fleste af dem på porten. Med fed streg under ‘heldigvis’, da det mest udelukkende må være held, mit (over)forbrug af Marabou og cola taget i betragtning. (Jeg kører i skrivende stund de dér koplettede Paula-buddinger i hovedet. De er usandsynligt gode på den klamme måde!). Nuvel, jeg er ikke i mål endnu, da jeg stadig mangler i omegnen af 4-5 kilo, men mon ikke de glider af før eller siden? Måske man skulle begynde at løbe… Den lader vi lige stå et øjeblik.

Nå, men, selvom noget af det stadig er til den (lidt for) stramme side, kan jeg bruge det meste af min garderobe igen, og her opstår så den meget first-world-agtige problematik: Rundt regnet 2% af den er ammevenlig. HvorDAN kunne jeg glemme ammetøjsproblematikken? Altså, sidste gang jeg ammede, tog det mig (eller Marius) små 14 måneder om at blive færdig, så det er vel ikke ligefrem en rookie mistake.

Men i min gravide desperation svingede jeg altså af og til cyberdankortet hos de virtuelle tøjbutikker, hvor jeg småsavlende udvalgte sommerkjoler, som var tiltænkt disse måneder. Her sidder jeg og min lange næse så, mens mit tøjstativ holder på kjolerne, der stadig er pyntet med prisskilte. Jeg er mest en høj-hals-kinda-gal, både fordi jeg synes, det er pænest, og fordi blottelse af kavalergang aldrig rigtigt har været my thing, men den slags kjoler kan man sgu da ikke amme i. Baren er ligesom spærret inde. Det skærer en god del af min garderobe væk, og jeg sender bøjlestativet mange, lange blikke på dage som idag, hvor det er 200 grader (give or take) udenfor. 

“Hvad med skjortekjoler?”, tænker I måske. Og det fungerer til en vis grænse. Problemet er imidlertid, at jeg ikke bryder mig om skjortens eneste mulige funktion i amme-øjemed: At knappe ned for derefter at hive ting og sager ud i det fri. Det føles så frygteligt nøgent. Jeg kører pt. den meget varme taktik med altid at have to lag på, således jeg kan hive op i det yderste lag og ned i det inderste, og derved slipper udenom blottede bryster og synligt mavespæk.

Derudover er stroptrøjer (eller cami-tops, som de vist hedder blandt fashionfolk) udelukkede, da amme-BH’er altid er udstyrede med charmerende, motorvejs-brede stropper. God damn it. “Så køb dog noget ammetøj!”, kunne I måske fristes til at råbe mig ind i hovedet, og believe me, jeg har været på jagt, men enten er det for dyrt eller for grimt eller begge dele.

Det efterlader mig så med følgende muligheder: Suck it up og benyt skjorte(kjole)metoden eller anskaf komplet, todelt sommergarderobe (og undgå for alt i verden ting med tynde stropper). Ydermere skal det helst kunne opstøves i krogene på internettet, da Frede umiddelbart ikke er nede med at trave byen igennem i timevis for at kigge på dametøj. Oh well, jeg skal da nok nå at finde det helt rette sæt til barnedåben… Om 13 dage. 

PS: Hvis I kender til fine, todelte sæt (gerne matchende mønster-ish), så tip mig lige. Jeg har været H&M, Zara og hele Bestsellerfamilien rundt uden held. Måske jeg skulle være en anelse mindre kræsen (og nærig). Nah.

6 kommentarer

 1. Stine

  Åh den kender jeg… nu her 10 måneder efter er jer mere ligeglad- og ammer ikke hver anden time længere. Men hvor har jeg dog ofte ærget mig når kigger i skabet eller tænkt tanker om hvorvidt jeg endnu engang gad have en af se samme 10 muligheder på.

  Jeg har købt sådan nogle meget korte toppe i h&m. Du ved dem der viser vildt meget mave og kun lige dækker brysterne. De er rare ar have under noget- det gør den der træk op/hiv ned -amme process lidt lettere.

  Ellers er et tubetørklæde guld værd hvis frede finder sig i at blive dækket til. Så kan det fungere lidt som en ammesjal ved at du folder der ud over skuldrene.

  • Ditte K

   Tak for gode tips og fedt jeg ikke er alene! Det er også mest lige nu, når han er så lille – Når han bliver større, dækker hans hoved jo det meste alligevel ;-) Men for pokker, jeg savner frit tøjvalg!

 2. Heidi

  Åhh jeg kender det. Min skønne storebror havde inviterede til bryllup 1. Mdr efter lillepigens ankomst (i sig selv svært at finde tøj man føler sig pæn i når kroppen stadig bære rundt på baby vægt) men at det så også skal være ammevenlig er dælme svært!!
  Jeg endte med at købe en kjole fra samsøe samsøe med knap i ryggen, så den hurtig og nemt lige kunne smuttes ned og skulderen. Har nu til barnedåb set at man kan købe den i top (WIN!!!) og så har jeg købt en lækker billig nederdel fra selected som sidder dejlig på babyhofterne.. http://m.boozt.com/dk/da/samsoe-samsoe/tate-top-6007_10264252/10264262?group=recent

  • Ditte K

   Åhja, der, hvor man ikke er sluppet af med ekstrakiloene, er endnu sværere! Tak for tip – Den er så fin den top :-)

 3. Marie

  Hej Ditte!

  Jeg vidste simpelthen ikke hvor jeg skulle skrive dette.. Men så fandt jeg dette indlæg om amning, og tænkte at det måtte være så godt som noget andet..

  Omkring Fredes uro og hans mave onde.. Kan det være fordi du ammer? Da jeg var spæd, havde jeg kolik. Og da min mor stoppede med at amme, gik det over – de var nemlig sikker på det var noget i mælken.

  Det kan ske at børn har svært ved deres mors mælk, og det kan gøre ondt… Min mave har så resten af mit liv været lidt fjollet, så den er klart sin helt egen.

  Men måske er det noget at tænke over? :)

  Mvh Marie

  • Ditte K

   Hej Marie. Mange tak for din besked :-) Det lyder meget logisk, det, du siger, men jeg tror ikke, det har været tilfældet her. Det har mindet meget om noget lignende, Marius havde, da han var lille. Noget med at være for ivrig og sluge en masse luft, som sætter sig fast og så alt det dér med det umodne tarmsystem. Dog har min mælkeproduktion ikke helt kunne følge med denne gang, som den kunne ved første baby, så jeg ammer stadig, men Frede får noget supplement i flaske, og det har hjulpet en hel del! Men det kommer der sikkert et indlæg om på et tidspunkt ;-) Så der er generelt mere ro på nu – han har ikke så meget luft i maven mere, og han er mere mæt end nogensinde før. Så (med fare for at jinxe det) går det vistnok i den rigtige retning nu ;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *